فعالیت در رشته بدنسازی به صورت نیمه حرفه ای و حرفه ای با مصرف مکمل های پروتئین همراه است. اما هر مکمل پروتئینی برای هر شخص ورزشکار و یا هر هدفی مناسب نیست. پس نیاز است با انواع مکمل از نظر اثر بخشی آشنا شویم و بدانیم در رشته بدنسازی انواع مکمل های پروتئینی کدام هستند. در کنار تنوع ترکیبی مکمل های پروتئینی برند های تولید کننده نیز بسیار متفاوت هستند و با تنوع بالایی از این محصول در بازار روبرو هستیم که باید نوع اصل آن متناسب با نیاز انتخاب شود.
مکمل بدنسازی چیست و چه کاربردی دارد؟
مکمل های بدنسازی ترکیب های ویژه ای هستند که به صورت خوراکی و در حالت پودر شده ارائه می شوند. البته نوع قرص و نوع تزریقی آن نیز تولید می شود که در موارد خاص مصرف می شود و منظور اصلی در این مطلب از مکمل های پروتئینی همان بسته بندی مرسوم و پودری می باشد. اصلی ترین کاربرد این مکمل ها افزایش انرژی، افزایش عضله سازی و افزایش حجم بافت های بدن می باشد. ورزشکار با مصرف مکمل توان ورزشی بالاتری نیز برای انجام تمرینات سنگین بدنسازی را خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: بهترین مکمل های بدنسازی برای نوجوانان
مهمترین کاربردهای مکمل بدنسازی عبارتند از:
- افزایش انرژی و توان جسمی
- چربی سوزی و ایجاد بافت عضله ای
- افزایش حجم بافت های عضله ای
- افزایش وزن
انواع مکمل های پروتئینی بدنسازی
مکمل های بدنسازی شامل سطح بالایی از ویتامین ها، پروتئین ها و ریز مغزهای مقوی و معدنی می باشند. از نظر هدف استفاده مکمل ها به سه دسته اصلی تقسیم می شوند: مکمل انرژی زا، مکمل های چربی سوز، مکمل های عضله ساز
سطح جذب برخی از مکمل های معروف مثل پروتئین وی بسیار سریع اتفاق می افتد و برای همین قبل از تمرین با فاصله زمانی کوتاه مصرف می شود. مکمل ها از نظر سطح پروتئین و درصد آن با نام های تجاری و مرسوم مختلفی شناخته می شوند. مهمترین مکمل های پروتئینی در بازار عبارتند از:
- پروتئین وی
- کازئین
- پروتئین بیف
- پروتئین تخم مرغ
- پروتئین سویا
هرکدام از این ها دارای ویژگی هایی هستند که در ادامه آنها را مرور می کنیم
بیشتر بخوانید: بهترین مکمل بدنسازی برای عضله سازی
1. پروتئین وی
مکمل پروتئین وی را به نام پروتئین آب پنیر نیز معرفی می کنند. زمانی که پنیر از شیر تولید می شود، آب زیادی از آن جدا می شود که دارای سطح پروتئینی بسیار زیادی است. این ماده اولیه در حالت مایع می باشد. در کنار پروتئین لاکتوز و قند نیز از دیگر مواد تشکیل دهنده پروتئین آب پنیر می باشند. پروتئین وی در حالت های کنسانتره (80 درصد پروتئین )، ایزوله ( بالای 90 درصد پروتئین) و هیدرولیزه به بازار ارائه می شود.
بهترین پروتئین وی برای ورزشکارانی که علاقه مند به کاهش وزن هستند، پروتئین وی ایزوله می باشد که سطح لاکتوز و قند بسیار کمی دارد. در پروتئین وی کنسانتره سطح لاکتوز و قند بیشتر از نوع ایزوله می باشد.
مهم ترین مزیت های مصرف پروتئین وی عبارتند از:
- سرعت جذب بسیار بالا
- افزایش انرژی و توان ورزشکار
- افزایش سطح ماهیچه در بدن و کاهش چربی
- افزایش حجم عضلات
- پروتئین کازئین
- غنی از آمینو اسید های شاخه دار (BCAA)
- تسریع ریکاوری، کاهش التهاب و در نتیجه بهبود عملکرد بدن در طول تمرین
همچنین درباره انواع مکمل های بدنسازی بخوانید
در رتبه بعدی پروتئین های پر استفاده به عنوان مکمل بدنسازی، پروتئین کازئین قرار می گیرد. سرعت جذب این پروتئین کمتر از پروتئین وی است ولی نسبت به پروتئین های گیاهی، پروتئین سویا و گندم سرعت جذب بالاتری دارد.
در فرآیند جذب این پروتئین دو اتفاق در سیستم گوارش رخ می دهد. اول اینکه پروتئین کازئین حالت ژل گونه در معده ایجاد می کند و به همین شکل سرعت جذب آن کاهش چشمگیر خواهند داشت و با کاهش سرعت جذب سرعت تخلیه سیستم گوارش نیز کم تر می شود.
سرعت اثر بخشی این پروتئین بعد از پروتئین وی در رتبه دوم قرار می گیرد.
فواید و مزایای پروتئین کازئین مانند پروتئین وی می باشد و به همان اندازه کاربردی و مفید است. البته سطح اثر بخشی و سرعت مشاهده نتایج در آن پایین تر می باشد.
پروتئین کینگ وی
- وی خالص ۱۰۰٪
- هر سروینگ ۲۵ گرم پروتئین ( ۲۰ گرم کنسانتره و ۵ گرم ایزوله )
- هر سروینگ ۵/۶ گرم بی سی ای ای و سرشار از آمینواسیدهای ضروری
- ۲۳۰۰ گرم
تاثيرات كينگ وى خالص:
- بالارفتن حجم و توده خالص عضلانى
- تسريع روند ريكاورى
- بازيابى سريع عضلات بعد از تمرينات سخت
- بالارفتن كارايى ورزشى در رشته هاى مختلف قدرتى-سرعتى-استقامتى
پکیج افزایش حجم خوب و قدرت
کراتین مونوهیدرات رونی کلمن
2. پروتئین بیف
گوشت قرمز یکی از منابع سرشار پروتئین است که پروتئین بیف از آن استخراج می شود. این پروتئین حیوانی بیشتر از گوشت گاو تهیه می شود. در فرآیند تولید پروتئین بیف، پس از جوشاندن گوشت قرمز، به صورت مایع در دسترس می باشد که نیاز است سطح کلسترول آن کاهش پیدا کند. در نهایت به صورت پودر به بازار عرضه می شود. ترکیب نهایی دارای سطح بالای پروتئین و مقداری کربوهیدرات است.
از مهمترین مزایای پروتئین بیف می توان به جلوگیری از کم خونی، تامین سطح آهن، افزایش عضله سازی، وزن گیری، افزایش توان بدنسازی و .. اشاره کرد.
3. پروتئین تخم مرغ (آلبومین)
یکی از مواد غذایی که به عنوان منبع سرشار پروتئین شناخته می شود تخم مرغ است. کیفیت و سطح جذب پروتئین تخم مرغ بسیار بالاست و همین موضوع سبب شده است که یکی از مکمل های پر استفاده بازار از آن تهیه شود. سفیده تخم مرغ به عنوان منبع تولید پروتئین استفاده می شود. این پروتئین دارای تمام خانواده اسید آمینه ضروری بدن می باشد و از نظر اسید آمینه بعد از پروتئین وی در رتبه دوم قرار می گیرد.
ورزشکارانی که علاقه ای به لبنیات و یا گوشت ندارند و حتی در دسته گیاه خواران قرار دارند، می توانند با خیال راحت از پروتئین تخم مرغ استفاده کنند و حتی مصرف خود تخم مرغ نیز بسیار مناسب است.
4. پروتئین سویا
در دسته پروتئین های گیاهی پروتئین سویا را می توان بالاتر از سایر مکمل های پروتئینی قرار داد. این مکمل در کنار پروتئین سطح بالایی از اسیدهای آمینه بدن را تامین می کند. وجود آرژنین و گلوتامین در پروتئین سویا تقریبا دو برابر دیگر پروتئین هایی مانند وی و کازئین می باشد.
بیشتر بخوانید: هورمون تستوسترون در بدنسازی
این پروتئین برای افراد گیاه خوار بسیار مناسب است و مشکل تامین پروتئین آنها را برطرف می کند.
از نظر سرعت جذب در سطح متوسط قرار می گیرد و مشاهده نتایج آن دیر تر از پروتئین وی اتفاق می افتد.
پروتئین های گیاهی دیگری در بازار موجود است که شامل پروتئین نخود، پروتئین کنف، پروتئین برنج قهوه ای و … می شود.
سوالات متداول
بهترین نوع پروتئین برای ورزشکاران حرفه ای چیست؟
در میان انواع پروتئین های تولیدی، پروتئین وی ایزوله را می توان بهترین انتخاب برای ورزشکاران حرفه ای معرفی کرد.
سرعت سوخت و ساز و جذب کدام پروتئین بالاتر است؟
پروتئین وی حدود دو برابر سریع تر از پروتئین کازئین جذب می شود و نسبت به پروتئین سویا زمان جذب 30 درصد زودتر است.
برای گیاه خواران نیز مکمل پروتئین بدنسازی وجود دارد؟
بله. پروتین تخم مرغ و پروتئین سویا به عنوان دو دسته از بهترین پروتئین ها موجود می باشند که گیاه خواران می توانند از آنها استفاده کنند.
برای شروع بدن سازی چه نوع پروتئینی مصرف کنیم؟
سطح ورزشی هر فرد با دیگری متفاوت است و هدف گذاری از مصرف مکمل پروتئین باید مشخص شود تا بتوان بهترین نوع مکمل مصرفی را مشخص کرد. اینکه می خواهیم حجم بگیری؟ توان ورزشی خود را افزایش بدهیم؟ چربی سوزی کنیم و .. در این مورد با کارشناسان ما مشورت کنید.